Elektronik & Datateknik

När man tänker tillbaka på mitt intresse för elektronik, så var det nog i mitten på 60-talet det började. Elektroniken i de flesta hem bestod då av en tv- och en radio-apparat, båda bestyckade med radiorör. TV'n vågade jag inte pillra med, men radion tog jag över helt. Jag minns att jag drog en kabel från mitt rum till köket och anslöt en extra högtalare där. Ingen fancy högtalarlåda då, utan ett löst högtalarelement från nån skrotad apparat. Det var ju kul att kunna spela musik i köket. Stereo var väl precis uppfunnet och det dröjde några år innan man själv hade en sån anläggning.Mitt första riktiga jobb fick jag 1970. Jag fick börja med att lära mig designa mönsterkort. Inga datorer och/eller CAD-system fanns på den tiden. Man klistrade symboler och drog svart tejpremsa där det skulle vara ledare. Vi tillverkade stora system byggda med digitala kretsar. Så digitalteknik och logiskt tänkande har nog präglat mitt yrkesliv sedan dess. Nån gång 1975 började vi använda minidatorer i systemen. Det var grymt spännande när jag började förstå hur de fungerade. På den tiden kunde jag faktiskt förstå och överblicka varje detalj och funktion i en dator.


En sån här minidator var den första jag kom i kontakt med.
En Data General Nova 1200

Men sicken galen utveckling det varit på dessa 40 år. Den här Nova-datorn hade nåt som kallades kärnminne vilket tog upp ett helt sånt kretskort du ser i datorn på bilden. Databitarna bestod av järnhaltiga ringar (ferritringar) som magnetiserades i olika riktningar och tolkades beroende på polarisationsriktning som en 1:a eller 0:a. Jag kommer inte ihåg riktigt hur stort minne den hade men säg att det var 16 kword (16384x16 bitar) vilket innebär 262144 ferritringar. Detta motsvarar 32 kilobyte vilket kanske känns mera bekant. Idag kan min smartphone lagra en million gånger mer information. Denna Nova 1200 plus en Nova 4C hade jag flera år senare liggande i mitt garage. Dumt nog kastade jag dem på tippen en dag då jag tyckte de var för skrymmande.

Med dessa nya kunskaper blev det några byggen av egna datorer. Först en helt egen konstruktion och sen med inköpta kort från USA.