Modelljärnväg...

...och dess förebilder

När jag var liten grabb så var julskyltningarna i början på december nåt som fick många grabbar sugna på modelltåg. Min pappa jobbade på en järnaffär där vi bodde och där var det alltid en maffig tågbana i fönstret på dessa dagar. Det var ofta två tåg igång och de stannade en stund och möttes vid stationen med nån sorts automatik och körde sedan vidare. Grymt fascinerande för en liten kille.

På den tiden var det långt ifrån tänkbart att man skulle få en egen tågbana att leka med. Det var många år senare som det blev en Märklin startsats under granen. Jag kanske var runt 12 år då. Satsen såg väl ut så här ungefär:Det tillkom senare nåt lok, några vagnar, räls och ett par växlar. När man sen kom i tonåren lockade annat. Vart dessa Märklingrejer tog vägen kommer jag inte ihåg.

Hoppar vi till nutid så poppade intresset upp igen när vi köpte en Roco startsats till sonen Johan. Drömmen om att bygga en riktig modelljärnväg började då gro i skallen. Vad gäller modelljärnvägen drömmer jag väl fortfarande. Däremot började jag köpa lok, vagnar och digitalstyrningsprylar så det stod härliga till.

Planerna att bygga den egna MJ-banan har gått ifrån en maffig anläggning i allrummet på övervåningen till en liten mysig hyllbana på mitt hemmakontor/pojkrum. Önskemålet är en liten rundbana typ paradsträcka, en liten enkel station och ett tågmagasin. Kul att kunna visa och själv njuta av diverse tidstypiska tåg. Vem vet, en vacker dag kan det bli verklighet. Under avdelningen mj-projekt tänkte jag i alla fall beskriva mina små delprojekt som hur jag förbättrar och bygger om lok och vagnar mm. Roligt även det.