Ellok Hg 759
Jeco

Det här är Jecos senaste version av Hg-loket. Nu med plastkåpa. Jättefin modell men några saker finns det att anmärka på.

Det första man ser genom sidofönstren är kanten på dekoderns kretskort. Ser väldigt konstigt ut. Det här loket har även belysning i hytten vilket känns lite komiskt då man ser dekodern ännu tydligare.

Loket har en ESU Loksound V4.0 M4 med fyra buffrade utgångar och fyra logikutgångar. Tyvärr har Jeco inte valt att utnyttja detta fullt ut. Bra är att man separerat de övre och nedre strålkastarna, men tyvärr ligger slutsignalerna kopplade till andra ändens nedre strålkastare. Bättre hade varit att ge slutsignalerna egna utgångar för att ge dessa konstant ljusstyrka även om de nedre strålkastarna dimmas. Hyttbelysningen styrs av en logikutgång via en transistor. Två transistorer till för slutsignalerna hade inte kostat många ören extra. Detta rättar jag till.

Sen är ju strålkastarnas utseende ett sorgligt kapitel. Släckta är de nedre som två stora hål. Tända så lyser de ju bra men även då ser det rätt konstigt ut. Detta måste åtgärdas på nåt sätt. Och om de nedre var sorgliga så är de övre rena katastrofen. Nu tar ju jag sånt här som en rolig utmaning så det blir säkert bra till slut.

Loket har legat i ett skåp några år när jag nu tar fram det för att byta till hjulaxlar med mässingskuggar eftersom det sas att plastkuggarna sprack. Mycket riktigt så var tre av fyra kugghjul spräckta. Bytet var lite pillrigt men gick till sist. Det tråkiga var att när sista boggielocket (underdelen) skulle snäppas tillbaka så sprack den lilla snäppbygeln i ena änden. Som tur var fanns det reservdelar på MJ-Hobby.

Tvivelaktig kvalitet alltså. Men med nya axlar och nytt boggielock går loket silkesmjukt, tyst och med finfin krypkörning. Strömupptagning sker på samtliga hjul och ser ut att fungera utmärkt.

För att få till lite snyggare strålkastare tar jag först bort linserna vilket inte går utan att skada dem tyvärr. Kräver att man köper nya från MJ-Hobby alltså. Hålen brotschar jag upp lite enkelt genom att för hand vrida runt ett 4 mm borr. Sen målar jag hålen invändigt med silverfärgad tusch "Uni Paint Marker PX-21". I mina gömmor hittade jag en typ av självhäftande polyesterark som på klistersidan har en högblank kromyta. Linsernas baksida täcker jag med bitar av denna som jag först stansat ut 2 mm hål i.

Detta blev ett kanonbra lok. Tyst och fin gång med mycket bra krypkörningsegenskaper. Klart snyggare strålkastare och med rätt ljusbilder där två transistorer och fyra motstånd fixade konstant ljusstyrka i slutsignalerna. Ljudet intrimmat där några ljud fick minskad volym. Kontaktorsmällarna var alldeles för ljudliga för min smak. Detta ljud låg på Sound slot 2 och har namngetts till "Fan" vilket är lite vilseledande. I övrigt har många handräcken fixerats med cyano samt montage av prylar ur godispåsen.

Jag har även bytt strömavtagare till den typen som Jeco har på D-loken och som jag köpte som reservdel. Den är betydligt snyggare och med rätt utseende. Den blev "stelopererad" till höjden 64 mm över RÖK och med bortopererad ful fjäder. Hålet i loktaket för fästskruven till den gamla strömavtagaren sattes igen och två bulor togs bort varefter taket bättringsmålades.

Jag är lite fundersam över lokets "Random sounds" som inte dyker upp. Borde inte kompressorn starta ibland? Sen tycker jag att ventilationsfläkten som man styr manuellt borde höras när man kör loket. Ska klura vidare på detta. I vilket fall så har jag följande konfiguration på knapparna.Här ska komma en fin bild på mitt lok.....