Ellok Rapid
Jeco

Kanonfint lok från Jeco i ny utgåva 2018. Går fantastiskt fint. Det var dock lite förvirrande vilket som var A-ände då loket "gick bakåt". A och B är präglat i chassit och kåpan satt också orienterad så. Det visade sig senare att huvudkortet satt felvänt och att motortrådarna var växlade. Räcker såklart att vända kåpan men för att slippa förvirring senare har jag vänt allting rätt.

I mitt lok sitter det en Zimo ljuddekoder MX644 som har alla möjligheter till förebildsriktig ljusstyrning. Jag vill ju inte ha riktningsstyrd belysning. Sen ska ju den övre strålkastaren bara lysa vid helljus. För att få konstant ljusstyrka i slutsignalerna även med dimmade strålkastare så måste de röda lysdioderna kopplas till egna utgångar på dekodern. Detta fixas enkelt med att bara flytta de grå trådarna i ljuskontakterna till den plats där det nu sitter avklippta svarta trådstumpar. De röda styrs då med Aux 1 (B-ände) och Aux 2 (A-ände) eller som Zimo kallar dem, FO1 och FO2.

De övre strålkastarna kopplar jag till Aux 5 och Aux 6. Jag kopplade dessa till Aux 3 och 4 först men upptäckte då att dekodern av någon anledning var en MX644C där Aux 3 och 4 är logikutgångar. Jag tar bort och pillrar isär ljusmodulerna, skär av en ledningsbana på korten och löder på en tunn tråd. Efter återmontering av ljusmodulerna dras trådarna upp till huvudkortet och kopplas via motstånd till dekoderkontakten.

Jag har på bilden markerat den aktuella banan med vita kanter. Jag kapar banan vid röd markering. Den nya tråden ansluter jag, efter att ha skrapat fram kopparledaren och förtennat den. Jag sprider ut trådens kardeler så att lödningen blir så tunn som möjligt för att minimera ljusläckage. Tråden fixerar jag på baksidan med lite vitlim.

Jag fixar även hyttbelysning i loket med små lysdioder kopplade till Aux 3 och Aux 4 via motstånd och transistorer.

Allt detta kräver, förutom god vana av elektronik, även omfattande ändringar i CV-registren vilket beskrivs längre ner på sidan.

Det är även gott om plats för backup-kondensatorer i detta lok vilket är lätt att koppla in på Zimo-dekodern.

Ändringar i CV-register

Först lite inledande fix. Spärrar för analog körning för säkerhets skull. Flaggan för lång adress sattes automatiskt när jag angav adressen via Z21:an och appen.

CVFrån -> TillBeskrivning
29 14 -> 42 Ej analogt och lång adress
35 16 -> 0 F1 ska ej styra någon utgång

SwissMapping grupp 1

CVVärdeBeskrivning
430 13 -> xx
431 0 -> xx
432 5 -> xx
433 0 -> xx
434 5 -> xx
435 0 -> xx

SwissMapping grupp 2

CVVärdeBeskrivning
436 0 -> xx
437 0 -> xx
438 0 -> xx
439 0 -> xx
440 0 -> xx
441 0 -> xx

SwissMapping, dimmade ljusstyrkor

CVVärdeBeskrivning
508 0 -> xx 8 är lägsta möjliga
509 0 -> xx De övre vita fick ökas lite
510 0 -> xx Hyttbelysning styrka

Det kommer mer.....