Ellok Ra 989 - Rapid 5
Jeco

Kanonfint lok från Jeco i ny utgåva 2018. Går fantastiskt fint. Det var dock lite förvirrande vilket som var A-ände då loket "gick bakåt". A och B är präglat i chassit och kåpan satt också orienterad så. Det visade sig senare att huvudkortet satt felvänt och att motortrådarna var växlade. Räcker såklart att vända kåpan men för att slippa förvirring senare har jag vänt allting rätt.

I mitt lok sitter det en Zimo ljuddekoder MX644 som har alla möjligheter till förebildsriktig ljusstyrning. Jag vill ju inte ha riktningsstyrd belysning. Sen ska ju den övre strålkastaren bara lysa vid helljus. För att få konstant ljusstyrka i slutsignalerna även med dimmade strålkastare så måste de röda lysdioderna kopplas till egna utgångar på dekodern. Detta fixas enkelt med att bara flytta de grå trådarna i ljuskontakterna till den plats där det nu sitter avklippta svarta trådstumpar. De röda styrs då med Aux 1 (B-ände) och Aux 2 (A-ände) eller som Zimo kallar dem, FO1 och FO2.

De övre strålkastarna kopplar jag till Aux 5 och Aux 6. Jag kopplade dessa till Aux 3 och 4 först men upptäckte då att dekodern av någon anledning var en MX644C där Aux 3 och 4 är logikutgångar. Jag tar bort och pillrar isär ljusmodulerna, skär av en ledningsbana på korten och löder på en tunn tråd. Efter återmontering av ljusmodulerna dras trådarna upp till huvudkortet och kopplas via motstånd på 2,2 kohm till dekoderkontakten.

Jag har på bilden markerat den aktuella banan med vita kanter. Jag kapar banan vid röd markering. Den nya tråden ansluter jag, efter att ha skrapat fram kopparledaren och förtennat den. Jag sprider ut trådens kardeler så att lödningen blir så tunn som möjligt för att minimera ljusläckage. Tråden fixerar jag på baksidan med lite vitlim.

Jag fixar även hyttbelysning i loket med små lysdioder kopplade till Aux 3 och Aux 4 via motstånd och transistorer. Det blev två lysdioder per hytt.

Det är även gott om plats för backup-kondensatorer i detta lok vilket är lätt att koppla in på Zimo-dekodern. Jag monterade två kondingar på 470 uF parallellt. Loket går silkesmjukt och säkert.

Mycket nöjd med detta lok nu. Eventuellt ska jag måla strömavtagarna i en lite ljusare grå kulör. Kanske också montera små magneter i avtagarnas kåpa som håller nere ej använd avtagare.

Redovisar inte en massa CV-värden här. Jag har i stort sett gjort samma ändringar som till Rocos Rc. En skillnad är ljusbilderna som på detta lok med stora lyktor ej har markeringsljus (dimmat) på den övre strålkastaren. Växlingsljus finns inte heller. Detta kom när det byggdes om till Marchal-lampor.