Diesellok Tågab Tmy
Roco

Det här var mitt första lok utrustat med ljuddekoder. Jag blev helt såld, och fullständigt klar över att alla mina lok skall ha ljuddekoder.

Som vanligt var jag inte nöjd med strålkastarnas funktion så ljusledar-arrangemanget rev jag ut. Jag har också förberett för separata slutsignaler precis under den övre strålkastaren så som förebilden har. Modellen hade en ESU ljuddekoder version 3.5 och tanken först var att välja samma lösning för ljuset som jag gjorde på Da-loken. Fyra transistorer och några motstånd alltså. Men det blir en Zimo MX644 i stället kopplad via en adapterplatta. Till skillnad mot Da-loket har förebilden växlingsljus på ljusvredets läge 4 samt att även den övre strålkastaren är dimmad i läge 1 och 2. Jag monterar även LED för hyttbelysning. Allt detta fixas lätt med Zimodekodern som har 8 utgångar.

De vita lysdioderna kommer jag att limma direkt bakom och mot de befintliga linserna, så det blir kanonbra effekt på ljuset. De röda lysdioderna kommer att titta fram genom kåpan. Det blir 10 lysdioder totalt. 10 motstånd också monterade i kåpan, och sen 9 trådar ner till kretskortet kopplade via en liten kontakt.

Loket har två axlar med slirskydd och sådana undviker jag om det går. Roco hade inga hjul på lager men jag hittade Roco-hjul i mina gömmor med rätt diameter så jag drog av "gummihjulen" och pressade på dessa i stället. Jag använder min pelarborrmaskin för att pressa på det första hjulet och ett annat pressverktyg till hjul nummer två. Blir skottrakt. Finjusterar sen back-to-back-måttet med avdragaren. Upptäckte att den ena boggien saknade två kugghjul så den drev bara på en av tre axlar. Slarv av Roco! Nya är nu anskaffade och monterade.

I övrigt finns det inget jag ogillar med loket. Drivning och strömupptagning på alla 12 hjulen borgar för tillförlitlig funktion. Det finns gott om plats för backup-kondensatorer så jag ska se om jag kan ordna det också.

Många bilder kommer här framöver....