Ellok Ub 717
Trix

Jag har inte något personligt förhållande till denna loktyp. Vet inte heller om typen använts här i Gävle. Men jag gillar ju de svenska brunloken så valet att köpa denna modell var enkelt. Modellen är en Trix Ub och även om vissa detaljer stämmer illa med förebilden så tycker jag den är fantastiskt gedigen och har fina gångegenskaper.

Som vanligt är det således några saker som man vill korrigera. Planen var först att montera en ljuddekoder men det blev för meckigt och när den nya utgåvan med ljud kom så valde jag en ESU lokpilot i denna. Jag bytte till vitt sken i strålkastarna i stället för gult, målade strömavtagaren grå och svärtade blanka delar i underredet.

Två små skruvar på undersidan håller själva hytten. När hytten lyfts av lyfter man bort det lilla mönsterkortet vars enda uppgift är elektrisk koppling till hytten. Efter det kan huv-delen lyftas av medan två låsklackar kläms ihop. På bilden syns också delen med de gula lysdioderna som utgör strålkastarna. Den kan enkelt pillras bort från fronternas insida. Redan nu ser man att förutsättningarna för ett mer riktigt utseende på strålkastarna finns. Kan bli nya linser framöver.

Snacka om busenkelt montage av dekoder. Man drar bara analog-pluggen rakt upp och trycker i stället på dekodern. Här en Lenz LE 10321 på bilden men blev en ESU till sist. Den överblivna analog-pluggen syns bredvid loket. Tyvärr får inte en ljuddekoder plats här.

Strömavtagaren på detta lok fixerar jag på höjden 64 mm från rälsens övre kant (RÖK) med lite lim. Jag har inget behov att fälla ner den. Avtagaren sitter med en skruv under hyttaket. Väldigt lätt att isolatorerna hoppar iväg och försvinner om man inte ser upp. Eftersom strömavtagaren aldrig ska fällas ner kunde jag också ta bort de missprydande låsbågarna. Färgen blev Humbrol matt 64 sprutad, outspädd faktiskt, med airbrush. Dagen efter gned jag bort färgen på slitskenans ovansida med en tops och lite förtunning.
Blev bara en knapp utnyttjad här. F15 väljer rangeringsläge och tänder samtidigt växlings-ljus.