Ellok Da
Roco

Två av Rocos Da-lok har jag haft liggande ett tag. Lok 936 köpte jag först. Den har en ESU-loksound dekoder av version 3.5. Lok 940 med ekerhjul köpte jag för att sätta en Dg- eller Du-kåpa på. Ändrade mig dock när Jeco aviserade en ny omgång D-chassin och denna får nu fortsätta som Da. Köpte den utan dekoder men har nu köpt en Loksound V4 med Da-ljud till den. Planen nu är att en ny kåpa, Da 821, sätts på chassit med ekerhjul och 940-kåpan får chassit med SAB-hjul. Detta ska visst stämma lite bättre med lokens historia.

Med ESU-dekodern räcker det inte att enbart trixa med CV-värden för att få till förebildsriktig belysning. Det krävdes fyra transistorer och fyra motstånd inlödda på lokets kretskort. Plus ett motstånd för de röda slutsignalerna. Som tur är finns inget läge för Växlingsljus i Da-loken. Handhavandet är lika som för mina Rc2/Rc4-lok utom vissa ljud som skiljer och som sagt, inget växlingsljus.

Så här ser ljusvreden ut i Da-lok. Visar här också de funktionsknappar jag valt.

Ljusvred Da

0 - Släckt

1 - Markeringsljus

2 - Halvljus

3 - Helljus

Roco multiMAUSF11 (B) <-> F13 (A)

+F1

+F0
Markeringsljus fram

1


Röd signal bak


Halvljus fram

2


Röd signal bak


Helljus fram

3


Röd signal bak

För att mildra känslan av svart hål i släckta strålkastare, har jag mattat linsernas ände som vetter mot lysdioderna med fint slippapper. De övre strålkastarnas linser går det lätt att trycka ur, men de nedre sitter hårdare och dessa kan mattas på plats. Den här kåpan verkar ha väldigt spröd och ömtålig plast och spricker lätt - var försiktig!

Så här används knapparna. En bild på montaget av lysdioder för slutsignaler kommer så småningom. Kan bli hyttbelysning i dessa lok också om andan faller på.
Schema, beskrivning och CV-inställningar

Vad gäller övrig detaljering av dessa lok så ser åtgärdslistan ut så här just nu:

Måla svart i fläktgallren på taket.
Limma löst sittande delar som stegar mm.
Måla ATC-balkarna gula.
Justera maxhöjden på strömavtagarna
Måla strömavtagarna lite ljusare grå
Montera detaljer ur godispåsen

Mycket nöjd faktiskt. Blir dock ett byte till finare strömavtagere.